Πώς επιλέγω τις σωστές λέξεις-κλειδιά

Η επιτυχία της SEO στρατηγικής σας αρχίζει με την επιλογή των σωστών και κατάλληλων λέξεων-κλειδιών.

Αρχικά, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε βασικούς παράγοντες, όπως: ανταγωνισμός, όγκος αναζήτησης και ανάπτυξη επιχειρήσεων.

Από τη μία δε θέλετε να στοχεύετε σε μια σούπερ ανταγωνιστική λέξη-κλειδί με την οποία ποτέ δεν θα εμφανιστεί η δική σας ιστοσελίδα στα πρώτα αποτελέσματα των αναζητήσεων της Google. Από την άλλη πάλι, δεν είναι καλό να στοχεύετε σε μια λέξη-κλειδί που δε θα φέρει επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας. Στο τέλος όμως, η επιλογή λέξεων-κλειδιών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας.

Μην ψάχνετε συγκεκριμένα εργαλεία και ειδικές διαδικασίες που θα σας βοηθήσουν με την επιλογή των καταλληλότερων λέξεων-κλειδιών. Ας επικεντρωθούμε στην επιλογή του σωστού τύπου λέξεων-κλειδιών για την επιχείρησή σας.

Ποιοι τύποι λέξεων-κλειδιών υπάρχουν

Η Google ταξινομεί τις λέξεις-κλειδιά σε τρεις κύριες κατηγορίες: “do“, “know” και “go.”

Τις περισσότερες φορές, μια ιστοσελίδα θα ενταχθεί σε μία από τις παραπάνω τρεις κύριες κατηγορίες. Η Google ταιριάζει τον τύπο ιστοσελίδας με τον ίδιο τύπο λέξης-κλειδιού.

“Do”

Οι χρήστες θα αναζητήσουν μια λέξη-κλειδί “do” όταν θέλουν να ολοκληρώσουν μια ενέργεια. Οι αναζητήσεις αυτές είναι συνήθως συναλλακτικού περιεχομένου. Παραδείγματα τέτοιων λέξεων-κλειδιών είναι για παράδειγμα το “download … ” όπου κάποιος “κατεβάζει” κάτι συγκεκριμένο όπως π.χ. ένα plugin από το διαδίκτυο, το “Αγορά … ” όπου κάποιος αγοράζει κάτι συγκεκριμένο άμεσα ή το “υδραυλικός Αθήνα ” όπου αναζητούμε κάποιον στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πληκτρολογήστε τώρα στην Google από καθαρό browser τη λέξη-κλειδί “υδραυλικός Αθήνα” και θα καταλάβετε τι εννοώ. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια τοπική λέξηκλειδί, αφού προσδιορίζει μια συγκεκριμένη γεωγραφική τοποθεσία που περιλαμβάνει αποτελέσματα από τους Χάρτες της Google.

Οι χρήστες σε αυτή την περίπτωση αναζήτησης δεν ενδιαφέρονται να βρουν έναν καλό υδραυλικό, να μάθουν τι κάνει ένας υδραυλικός ή πόσο κοστίζει ένας υδραυλικός. Ψάχνουν να χρησιμοποιήσουν μια συγκεκριμένη υπηρεσία, σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Όλα τα αποτελέσματα θα πρέπει να οδηγούν τον χρήστη που ψάχνει στην Google, να καλέσει άμεσα έναν υδραυλικό και να πληρώσει για τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

 

“Know”

Οι λέξεις-κλειδιά “Know” ζητούν πληροφορίες. Οι χρήστες θέλουν να μάθουν περισσότερα ή να ερευνήσουν περαιτέρω  ένα συγκεκριμένο θέμα.

 

Η Google παρέχει σχετικά βίντεο στην κορυφή με την ελπίδα να μπορέσει να απαντήσει στην ερώτησή σας χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψετε τη σελίδα (ή με σχετική εικόνα βήμα-βήμα, αν υπάρχει). Θα παρατηρήσετε επίσης ότι δεν υπάρχουν διαφημίσεις στην αναζήτηση. Η Google γνωρίζει ότι δε θέλετε να αγοράσετε κάτι. Καταλαβαίνει ότι θέλετε να μάθετε για κάτι.

“Go”

Παράδειγμα  αποτελεσμάτων για μια λέξη-κλειδί “Go”: “BLB.gr”. Με τέτοιες λέξεις-κλειδιά – “go”, οι χρήστες γνωρίζουν ακριβώς πού θέλουν να πάνε, αλλά μπορεί να μην γνωρίζουν την URL διεύθυνση της ιστοσελίδας που θέλουν να επισκεφθούν ή το ακριβές domain name. Ο χρήστης που ψάχνει, έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό και συνήθως ψάχνει για ένα συγκεκριμένο brand.

 

Τι είδους ιστοσελίδας έχετε

Είδαμε παραπάνω ότι η Google παρέχει διαφορετικού είδους αποτελέσματα ανάλογα με τον τύπο της λέξης-κλειδιού που πληκτρολογούν οι χρήστες του διαδικτύου. Τα αποτελέσματα αυτά δεν εμφανίζονται μόνο σε διαφορετική διάταξη, αλλά η Google εμφανίζει και διαφορετικά είδη ιστοσελίδων σύμφωνα πάντα με το ερώτημα του χρήστη.

Εσείς έχετε σκεφτεί ποτέ τι είδους ιστοσελίδα έχετε; Σε ποια κατηγορία από τις τρεις που αναλύσαμε παραπάνω ανήκει;

Επειδή η Google εστιάζει στην παροχή των καλύτερων αποτελεσμάτων για τους χρήστες του διαδικτύου και τα ερωτήματα που θέτουν, είναι πολύ δύσκολο για μια ιστοσελίδα που ανήκει για παράδειγμα στην κατηγορία “do” να εμφανιστεί και σε μια αναζήτηση με κύριο θέμα “know” κατηγορίας.

Για αυτό το λόγο, πρέπει να γνωρίζετε τι είδους ιστοσελίδα έχετε ώστε να επιλέξετε κατάλληλες λέξεις-κλειδιά.

Επιλέγοντες τις σωστές λέξεις-κλειδιά

Να θυμάστε πως όσο πιο συγκεκριμένη είναι η λέξη-κλειδί, τόσο καλύτερα είναι για SEO.

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η ιδιαιτερότητα στη λέξη-κλειδί υποδηλώνει τη σωστή πρόθεση του αγοραστή. Για παράδειγμα, έχετε περισσότερες πιθανότητες και είναι ωφέλιμο να ταξινομήσετε μια λέξη-κλειδί “do”, όπως το “αγοράστε εργονομικό πληκτρολόγιο” εφόσον πουλάτε εργονομικά πληκτρολόγια.

Η ιδιαιτερότητα έχει σημασία και για τις τοπικές λέξεις-κλειδιά. Είναι δελεαστικό να στοχεύσετε σε μια μεγαλύτερη πόλη και να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας εκεί. Αν η υπηρεσία σας είναι πολύ συγκεκριμένη, θα αντιμετωπίζει μικρό ανταγωνισμό και θα πρέπει πρώτα να στοχεύσετε τη δική σας πόλη όπου θα βρείτε προσφέρετε αξιοπρεπώς την εξυπηρέτησή σας.

Συνεπώς, ο καλύτερος τρόπος να εξακολουθείτε να λαμβάνετε επισκεψιμότητα και πελατεία, είναι να στοχεύετε σε σχετικές και συγκεκριμένες λέξειςκλειδιά “do“. Όσο πιο συγκεκριμένη (συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας και της γεωγραφικής θέσης) λέξη-κλειδί χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο πιθανό είναι να μετατρέψετε τους χρήστες του διαδικτύου σε πελάτες σας (υποθέτοντας πάντα ότι οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν τον συγκεκριμένο όρο αναζήτησης στην Google).

Η στόχευση του σωστού τύπου λέξης-κλειδιού είναι σημαντική, ειδικά όταν το marketing budget της επιχείρησής σας είναι χαμηλό. Μην πάτε να “πιάσετε” λέξεις-κλειδιά με μεγάλο όγκο αναζήτησης και κυκλοφορίας. Στοχεύστε περισσότερο σε λέξεις-κλειδιά “do” που σχετίζονται με την επιχείρησή σας. Είναι πιθανότερο η SEO καμπάνια σας να επιτύχει και να δείτε την επιχείρησή σας να μεγαλώνει όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο!

Leave a Reply

Your email address will not be published.